Beton Santrali ve Hazır Beton Üretimi
Beton Santrali, çimento, çakıl, kum, su ve katkı kimyasalları gibi bileşenlerin karıştırılarak hazır beton üretmek için kullanılan bir makine çeşididir. Beton, esas olarak yukarıda belirttiğimiz çeşitli hammaddelerin oranı doğrultusunda formüle edilerek üretilir. Bu hammaddeleri şu şekilde belirtebiliriz.
1- Agrega: Çeşitli büyüklükteki agregalar veya kırılmış taşlar, büyük çelik (bazen beton) kutularda silolarda depolanır. Bu silo veya depolanan alanlarda farklı boyutlarına göre istiflenir. Örneğin, boyutları 0-5mm, 5-10 mm, 10-15 mm, 15-20 mm şeklinde değişebilir. Kum çakıl ve daha büyük taşlar olabilir. Agregalar, santral altında veya siloda yer alan bantlar ile karıştırıcıya taşınmadan önce tartılarak istenilen seviyede aktarımı sağlanır.
2-Çimento: Çimento boyutlarına göre doplanan alanı silodur. Bu siloda çimento depolanmaktadır. Burada ayrıca, kontrol sistemi ne kadar çimento kullanılacağına karar verir ve vidayı buna göre kapatır.
3-Su: Su, karıştırıcıya akış bazında veya hacmine göre belirli olarak beslenebilir. Su doğrudan karıştırma alanına aktarılarak malzeme beslenir.
4-Katkı: Betonun kimyasal özelliklerine bağlı olarak çeşitli kimyasallar kullanılır. Karışım esnasında karıştırıcıya eklenmekte veya beton karışım öncesinde siloya aktarımı sırasında betona eklenebilir. Karışım, betonun kuruma ayarını hızlandırabilir veya geciktirebilir.
5- Karıştırıcı: Yukarıdaki tüm bileşenler bir Miksere aktarılır ve birlikte karıştırılır. Burada çeşitli karıştırıcı türleri bulunmakta. Single shaft, twin shaft, pan ve planet tipi karıştırıcı bulunmaktadır. Her santral türünde bir tane karıştırıcı bulunmaktadır.
Islak ve kuru tip beton üretimi gerçekleştirilmektedir. Şayet ıslak tip üretim tercih ediliyorsa yukarıdaki son 5. Madde uygulamak mümkün. Kuru tip üretimde ise beton mikser aracına malzeme depolanarak şantiye alanına çıkarılarak miksere ilave su ekleterek karıştırma işlemide gerçekleştirmek mümkündür.